Obecně o Akátu

V tomto článku najdete stručné základní informace o Trnovkíku akátu.

Trnovník akát (Robinia pseudoacacia) je rychle rostoucí opadavý listnatý strom čeledi bobovitýých. Trnovník akát patří mezi relativně krátkověké stromy, dožívá se jen zřídkakdy přes 200 let. Stopy rodu Robinia byly v Evropě nalezeny ve fosiliích z období eocénu a miocénu. 

Trnovník akát byl dovezen jako medonosný strom a pro jeho hospodářský význam byla jeho výsadba propagována ještě v šedesátých letech 20. století. Med z akátu má velmi světlou barvu. Akátový med je jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) a nejléčivějších medů. Sušený květ, čerstvá kůra i větévky jsou léčivé (žaludeční překyselení, neuralgie líce). Některé druhy akátu, mezi nimi i trnovník akát, jsou vysazovány pro dekorativní vzhled olistění a květů - z květů vvyrábí také léčivý sirup.

Akátové dřevo je velmi tvrdé (jedna z nejtvrdších českých dřevin), pružné, odolné vůči povětrnostním vlivům, činnosti vody, ale také odolné vůči hnití v důsledku kontaktu se zemí. Hlavně pro tyto kvality podobající se mnohem dražším exotickým dřevům je v současné době velmi oblíbené jako stavební materiál ať už přímo ve stavebnitví, tak i na pergoly, zahradní domky a altány, prvky dětskch hřišť, vyvýšených záhonů aj.

V některých zemích (včetně Česka) je akát nebezpečnou invazní dřevinou. Trnovník akát má toxické účinky na rostliny ve svém okolí. Jeho kořeny vylučují do půdy v konkurenčním boji proti okolním rostlinám toxické látky (tzv. alelopatie). V jeho sousedství se nedaří žádné jiné přirozeně v České republice rostoucí rostlině ani dřevině s výjimkou bezu černého, s kterým tvoří neproniknutelné porosty, často spolu s vlaštovičníkem větším. Proto akát vytváří monokultury. Trnovník je výrazně světlomilný, na půdu a vláhu však naprosto nenáročný. Roste od písčitých po jílovité půdy do výšky 1600 m n. m. Snáší dobře zakouřené prostředí, mechanické poškozování, požáry, okus i řez, vydrží zvýšenou koncentraci solí v půdě i půdy silně zhutněné; proto bývá často vysazován ve městech.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Trnovn%C3%ADk_ak%C3%A1t

Informace o Cookies

Pro co nejlepší zážítek z nakupování. Aby fungovalo správně vyhledávání, aby jsme si pamatovali, co máte v košíku, aby jste jednoduše zjistili stav vaší objednávky, aby jsme vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a aby jste se nemuseli vždy přihlašovat. Proto od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookie - malých souborů, které se dočasně ukládání ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám obchod zlepšovat. Budeme se k vaším datům chovat citlivě a slušně.