Detailněji o dřevě akátu

Zde se dovíte detailnější informace o dřevu akátu, o tom, jak je doopravdy odolné a k čemu se nejčastěji využívá.

Akát má zlatavě hnědou barvu s výraznými letokruhy. Akátové dřevo je jednou z nejtvrdších českých dřevin vůbec. Je pružné a má vysokou hustotu kolem 720 - 760 kg/m3, s tím souvisí i vyšší hmotnost. Jeho nejcennější vlastností je ale extrémní odolnost. Je velmi odolný vůči vlivům počasí, vody, dřevokazného hmyzu, houbám, ale hlavně hnilobě. Jako jedna z mála evropskýých dřevin také odolává přirozené degradaci dřeva - životnost akátového dřeva je až 50 let i bez povrchových úprav nátěry. Tato životnost se může vhodnými nátěry napouštědly nebo lazurami ještě zvýšit.

Proto jsou kůly ať už štípné nebo z broušené kulatiny akátu tak oblíbené pro stavbu plotů a ohrad – v zemi vydrží bez ošetření několik let, protože dřevo akátu obsahuje látky, které zpomalují přirozený rozklad. Tyto vlastnosti jsou téměř totožné s exotickými dřevinami z deštných pralesů. Vzhledem k tomu, že akát roste u nás a je zde invazivní rostlinou, využitím akátu podporujeme původní evropské ekosystémy. Využitím akátu místo exotických dřevin je také šetrné k životnímu prostředí, jelikož uhlíková stopa je naprosto minimální v porovnání s dovozem exotického dřeva. Proto terasa zhotovená z akátového dřeva bude levnější, šetrnější k životnímu prostředí a zároveň neztratí na kráse ani životnosti. 

Jak již bylo zmíněno, akátu lze využít v exteriérech kdekoliv, kde se dřevo přímo dotýká podkladu, aniž bychom se měli obávat rychlé hnití a degradaci dřeva. Jde tedy hlavně o již zmíněné terasy, ale také zahradní domky, altány, prvky dětských hřišť, vyvýšené záhony, truhlíky, květináče. 

Ve stavebnitví se využívá hlavně na prvky, kde je kladen větší důraz na tvrdost a pevnost dřeva. Může jít tedy o pevnostní konstrukce staveb, schody, střechy atd.

V interiérech jde nejčastěji o namáhané prvky jako například podlahy, stoly, kuchyňské pracovní desky či desky pod umyvadla v koupelnách.

Informace o Cookies

Pro co nejlepší zážítek z nakupování. Aby fungovalo správně vyhledávání, aby jsme si pamatovali, co máte v košíku, aby jste jednoduše zjistili stav vaší objednávky, aby jsme vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a aby jste se nemuseli vždy přihlašovat. Proto od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookie - malých souborů, které se dočasně ukládání ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám obchod zlepšovat. Budeme se k vaším datům chovat citlivě a slušně.