Naše výroba

Zde se dozvíte detailněji o průběhu naší výroby.

Dřevo se na náš sklad dostává dvěma způsoby. Prvním způsobem je tomu tak, že odkoupíme dříví "na stojato", samovýrobou vytěžíme dříví přímo v lese a rovnou putuje k nám. Této možnosti se snažíve využívat co nejvíce, jelikož je nevyžaduje žádné prostředníku, dřevo pochází z regionálních zdrojů a tím šetříme přírodu a snižujeme uhlíkovou stopu. 

Pokud již kapacitně nestačíme provádět samovýrobu, nakoupíme kulatinu jako každá jiná pila či dřevovýroba. Při koupi vždy hledíme primárně na kvalitu dřeva a i zde se snažíme vybírat lokální dodavatele.

U nás na skladě po rozdělení dřeva na hromadách dle průměrů je prvním krokem odkornění kmenů. Odkorňování se provádí ručně motorovou frézkou. Tento proce nelze provádět strojově, jelikož kmeny akátů jsou různě zakřivené, oproti konvečně zpracovávaným kmenům jehličnanů (hlavně smrku) na pilách.

Po odstranění svrchní vrstvy kůry jsou kmeny následně obroušeny. Broušení se provádí taktéž ručně úhlovou bruskou ze stejného důvodu jako odkorňování - každý kmen je jinak tvarovaný. Po obroušení je dřevo jasně žluté se zlatavým nádechem. Přestože je ale akát velmi odolný, vlivem povětrnostních podmínek poměrně rychle změní barvu. Zpravidla to přijde po zimě. Ze zlatavé se změní na šedo-stříbrnou s nádechem do zelena. To ale nemá žádný vliv na jeho životnost.

Každý kus je ručně opracovaný řemeslný výrobek, díky charakteru akátového dřeva nikdy nemohou být vyrobeny dva identické výrobky. Vlastností volně rostlých akátových kmenů je pozvolné přoirozené vysychání. Mohou se tedy objevit praskliny o velikosti až 8 mm. Tyto praskliny ovšem nijak nenarušují funkci ani stabilitu.

Takto připravené výrobky polotovary se prodávají velkoodběratelům a nebo z nich vyrábíme své produkty, které naleznete v sekci "Naše nabídka".

Informace o Cookies

Pro co nejlepší zážítek z nakupování. Aby fungovalo správně vyhledávání, aby jsme si pamatovali, co máte v košíku, aby jste jednoduše zjistili stav vaší objednávky, aby jsme vás neobtěžovali nevhodnou reklamou a aby jste se nemuseli vždy přihlašovat. Proto od Vás potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookie - malých souborů, které se dočasně ukládání ve vašem prohlížeči. Děkujeme, že nám ho dáte a pomůžete nám obchod zlepšovat. Budeme se k vaším datům chovat citlivě a slušně.